söndag 13 maj 2012

Italienska frikadeller


En mycket klassisk rätt som inte innehåller någon gluten! Vill man kan man välja laktos fri grädde, så blir den laktos fri.

Börja med TOMATSÅSENdå smakerna kommer fram då den kokar..

Tomatsås
1 gul paprika
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk rödvins vinäger
krossade tomater
oregano
salt & peppar
olivolja

  •  dela paprikan i mitten och kärna ut sätt in i ugnen i 250 grader  15 minuter skalet skall vara bränt! så du när du tar ut ned lätt kan dra av skalet från paprikan, skiva efter det i lagom stora bitar.
  • Hacka löken och fräs i kastrull med den pressade lvitlöken till den mjuknat men inte fått färg med oljan.
  • Häll på rödvinsvinägern, krossade tomater och tillsätt paprikan.
  • smaksätt med mortlad svartpepper, salt & oregano.
  • låt koka i minst 20 minuter på låg nivå, rör om då och då.


Köttbullar

500gram nötkött
2 pressade vitlöksklyftor
3msk finhackad rökt skinka
2 ägg
1 gul/röd lök som finhackas.
1 dl vispgrädde
1tsk salt
svartpeppar
(2 msk dragon)
ca 1msk olivolja
1-2 lime


  • Hacka löken fint
  • riv skalet av limen och tillsätt övriga ingredienser.
jag har slutat tillsätta dragon då jag inte är så förtjust i just den kryddan, då den har en tendens att ta över..
  • blanda samman och rulla till små fina köttbullar.
  • stek i stekpanna med oljan eller sätt på plåt och in i ugnen ca 200 grader tid beror på storlek.

jag brukar ha i ca 10 minuter och vänta dom snabbt sista fem minuterna. då steka köttbullar inte är min grej..

blanda köttbullarna och tomatsåsen, klart.
Servera med Haricots verts eller broccoli för att undvika kolhydrater, sonen äter med gnocci till.


denna rätt är perfekt att ha i frysen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar