fredag 20 februari 2015

Blåbärssoppa serveras med vit choklad mousse toppad med mandelcrunch


Nyårsmenyn bestod av trerätter så klart. efterrätten var denna soppa... Blåbärssoppa med mandelcrunch och vit chokladmousse

Blåbärssoppa med vitchokladmousse toppad med madelcrunch

 Vit chokladmousse
Bryt chokladen i bitar. Koka upp grädden i en kastrull. Ta från värmen. Lägg i chokladen och rör tills all choklad har smält. Tillsätt citronskalet. Låt svalna, täck över och ställ i kylen tills det blivit kallt, gärna över natten.

100gram vit choklad
2dl vispgrädde
finrivet skal av ½citron

Mandelcrunch
Bryn smöret i en liten kastrull tills det doftar svagt av kola och har fått lite färg. Tillsätt mandel, muscovadoråsocker och kexen. Låt bryna 1⁄2 minut. Lägg upp på en tallrik för att svalna.

25gram smör
½dl hackad mandel
1msk mörk muscovadosocker
8 smulade kex av mördeg (vi tog brago)

Blåbärssoppa
Värm blåbär, vatten och socker i en kastrull. Rör ut potatismjölet i 1 msk kallt vatten. Häll det under omrörning i kastrullen. Låt precis koka upp och ta från värmen. Blåbären ska behållas hela. Ställ åt sidan och låt svalna.

1 paket frysta blåbär (250gram)
2 dl vatten
2 msk socker
½msk potatismjöl


Vid servering

Vispa den kalla chokladmoussen tills den är fluffig med elvisp. Häll blåbärssoppan i skålar eller i vida glas. Toppa med en klick mousse. Strössla över mandelcrunch.

Mycket bra val till efterrätt då den är lagom mättande och inte allt för sliskig.

Receptet är från ICAs hemsida

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar