tisdag 5 januari 2016

Brownietårta med blåbärsmousse.

Till efterrätt detta årdå vi inte hade en av mina bästavänners lillasyster som gjorde efterrätten (då hon är konditor och gör helt magiska efterrätter) och detta var andra året i rad. Men vi gjorde då två olika cheesecakes. Den andra kommer imorgon.

Brownietårta med blåbärsmousse.

Brownie-botten                                                      Blåbärsmousse:

150 gram mörk choklad                                        6 gelatinblad
100 g mjukt smör                                                  250 gram blåbär
2½ dl strösocker                                                    3 äggulor
2 ägg                                                                     1 dl florsocker
2 msk kakao                                                          2 dl gräddfil
1 tsk vaniljsocker                                                  3 dl vispgrädde
2½ dl vetemjöl

Gör så här:


Sätt ugnen på 175°. Klipp ut en rundel av bakplåtspapper och lägg i botten på en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Smält chokladen i vattenbad eller mikro. Rör ihop smör och socker. Rör ner äggen ett i taget och blanda med chokladen. Sikta ner kakao, vaniljsocker och mjöl och rör till en jämn smet. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen ca 25 min. Låt kakan kallna i formen. Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten i 5 min. Mixa blåbären till en fin puré. Vispa äggulor och florsocker vitt och pösigt och blanda med blåbären. Ta upp gelatinbladen och smält dem på svag värme i en kastrull. Rör ner dem i äggsmeten. Blanda ner gräddfilen. Vispa grädden och vänd ner i smeten. Häll smeten i formen på den kalla kakan. Låt stå i kyl ca 5 tim. Ta kakan ur formen och garnera med blåbär och ev en ros.

Denna var lite mastig för min smak på nyårsafton en annan kväll hade denna nog passat då man inte ätit allt för mycket. Men fungerade jätte bra att göra kvällen innan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar