torsdag 17 januari 2013

Spenat paj med salami & fetaost

Spenat paj med salami & fetaost

Pajskal
4 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
1 krm svartpeppar
150 gram rumstempurerat smör
2st ägg 



Fyllning
300 gram bladspenat (jag använde fryst och lite färsk)
3 st ägg
3 dl mjälk
0,5 tsk salt
½-1 tsk muskotnöt (malen)
1 krm vitpeppar
150 gram fetaost (smulad)
150 gram salami (hackad)
100 gram mozzarella ost

1. Blanda mjölsorterna med peppar och sedan smöret. Arbeta snabbt in ägget och tryck ut degen i en pajform.  Jag använde mig av en hög med löstagbara kanter ca 22cm i diameter. Ställ svalt i 30 minuter.

2. Värm under tiden ugnen till 175 grader.

3. Hacka spenaten grovt om du använder färsk, jag använde den frysta hackad så låt den rinna av LÄNGE. Vispa upp ägg, mjölk och kryddor. Blanda ned spenaten.

4. Pricka pajskalet och grädda den i ca 13 minuter. 
Mitt tips är att när det är några minuter kvar pensla skalet med vispat ägg så blir den inte blöt senare!

5. Smula ned fetaosten i pajskalet,  strö över salamin och  ca 50 gram mozzarella osten. Häll över spenat smeten lägg tunna skivor med tomat på pajen

6. Grädda pajen i 30 minuter, strö sedan reste av mozzarella osten och grädda ytterliggare 20-30 minuter i mitten av ugnen.

7. När pajen tas ut bör den stå ett tag minst 5 minuter innan den skärs upp och tag av den lös tagbara kanten och lyft ur formen..

Servera med sallad och lite Gräddfil med kummin i. (gräddfil och mortla önskad mängd kummin)
den här pajen kan jag tänka mig smakar jätte bra kall också eller som piknick tillbehör som ex knytkalas.. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar