lördag 30 november 2013

Jordärtkockssoppa med bacon lindade dadlar

Jordärtkockssoppa

·         500 g jordärtskockor
·         1 st gul lök
·         Arla® Svenskt Smör
·         1 dl torrt vitt vin
·         5 dl vatten
·         2 st grönsaksbuljongtärningar
·         2 12 dl Kelda® matlagningsgrädde
·         1 krm vitpeppar
Gör så här:
  1. Skala och hacka löken. 
  2. Skala och skär jordärtskockorna i mindre bitar. 
  3. Fräs löken i smör i en kastrull.
  4. Tillsätt jordärtskockor, vin, vatten och buljongtärningar.
  5.  Låt koka under lock ca 15 min eller tills jordärtskockorna är mjuka.
  6. Mixa soppan slät. Häll tillbaka soppan i kastrullen och tillsätt grädden innan servering (jag gjorde basen tidigt och sedan värmde jag upp soppan och redde av den..)
foto: http://ninna77.blogspot.com


Bacon lindade dadlar

Tillagning

  1. Linda en baconskiva runt varje dadel. Placera dadlarna med skarven nedåt på smord ugnsfast form. 
  2. Baka i mitten av ugnen på 225 grader i 12-15 minuter, eller tills baconet är knaprigt. 
innan ugnen

Servera dadlarna ljumna eller kalla.  det räcker gott och väl med tre per person.. jag älskar detta till ett glas rött.. mums för själen :)

söndag 24 november 2013

Getostrulle med potatis serverad med helstekt hästfilé samt rödvissås & rödbetssallad

Varmrätten
Getostrulle med potatis
1 smördegsrulle
600 gram potatis
2 vitlöksklyftor
1 tsk rosmarin
3 msk smör
salt (ca 1tsk)
100 gram Chevré (getost)
Pensling: 1 msk smält smör, flingsalt, rosmarin.

  • Sätt ugnen på 225°. Värm en stekpanna eller wok. Rulla ut smördegen på sitt papper på en plåt.
  •   Skala potatisen, riv den grovt. Lägg klyftorna i vitlökspressen, hacka rosmarin.
  •  Fräs upp smöret, rör ner och fräs potatisen med vitlök och rosmarin under omrörning några minuter. Potatisen steks bara helt lätt och ska inte packa ihop sig, lufta den med ett par gafflar och (häll upp den på en tallrik för att svalna om rullen förbereds för nästa dag) häll upp och fördela den över degen.
  • Salta och smula över getosten och rulla ihop löst (svep rullen i pappret om den inte ska gräddas direkt).
  • Pensla med smält smör, strö över rosmarin och flingsalt och grädda mitt i ugnen 20 min. Servera rullen nygräddad i bitar och gärna tillsammans med en ”sås” på naturell yoghurt.
Getost rulle med potatis


Helstekt Hästfilé

ca 1 kg kött
salt & peppar
smör
  • salta och peppra köttet.
  • bryn lätt på sidorna i en panna med smöret
  • sätt en stektermometer på 55 grader
  • grädda i mitten av ugnen på 150 grader tills stektermometern piper ca 40 minuter
  • låt köttet vila i ca 15 minuter innan du delar i önska stora bitar.
Servera detta med rödvinssås. 

Halv åtta hos mig

Det är Jag, min syster, Emma-Maria och Veroica som kommer bjuda på middag en gång i månaden (ej december)

Första var hos mig i helgen. Jag har filat på menyn men det ända som jag vetat jag velat laga var potatisen och soppa dock inte exakt vilket.
Meny
Jag är vekligen nöjd med valet av rätter, trots att jag inte gjort någon av dom förut. Det var stressig dag då jag skulle upp halv nio för att inte behöva stressa men då vaknade jag 1130 så det blev lite panik och så bestämde jag mig för att utöka menyn då jag kom på att jag hade köpt rödbetor. UNDERSKATTA INTE rödbetorna bara att putsa dom tog 45 minuter sedan i ugnen skulle det ta 1 timma med tog över 2,5 timma och eftersom att jag utökat menyn var jag tvungen åka till kvantum för mer chevré och värmeljus (första gången att de tar slut på vanliga doftfria, ofärgade!, eller risk att de skulle) så detta var första gången jag sprang in, genom och ut... tror det tog 4 minuter max, effektivt.
Jag kommer så klart lägga upp recepten eftersom.

Mina gäster :)

söndag 10 november 2013

effektiv summering av bus & godis helgen

I veckan har vi haft ny kurs start och jag har även lyckat klämma in att jobba tre dagar.. så idag blir det sitta med näsa i skärmen och sedan iväg och pussa pappa på kinden då det är fars dag :)

Inser att jag var först att välja att utveckla en strategi till vårt arbete och jag inte har kvar kursboken från den kursen och att vi inte har hunnit bestämma allt för att göra en klar och hållbar... som tur är så har jag mina anteckningar kvar från den kursen då jag sålde boken i höstas. Ganska roligt faktiskt eller hur man ser på det, i denna kurs har vi två föreläsningar sm varade i 1,5 timma det vill säga en föreläsning. Sedan ska vi till Sorsele en dag sedan är det bara inlämningar och seminarier, inga nya kursböcker utom alla vi haft tidigare... smakprov på en uppsats med andra ord utan havet av att leta artiklar. :)
_____________________________________________________________  
Halloween 2013
Förra helgen var det bus eller godis som stod på schemat. Barnen hade verkligen sett framemot det och fredag kväll fick Hugo vara Batman och Alva Grinchen riktigt söta var de! Blev chockad då en av grannarna frågade om de fick ta kort och Hugo sa ja... sedan ville han så klart inte man måste vara snabb där.. De fick MYCKET godis så pass att efter ett tag så gav Hugo bort sitt till Alva och ville ha chips, sedan gick de inte så lång tid så ville Alva också ha chips. Vi sov över där, så roligt att fråga om dom vill sova över för dom blir så exalterade att dom inte vet vad dom ska göra. Så det var bara skynda sig hem och packa sova över väskan. Mammorna fick då se en film och ost och kex då barnen lagt sig. 
Det som är så roligt att se med dessa barn är att de har så roligt och är omtänksamma med varandra. Det fick vi klart se då vi var på Nimbys, värmer i mamma hjärtat då man ser att de har så roligt. Hugo han ville vara Buz lightyear så då fick han de :) bjuder på en mycket suddig bild... då de åker rutschkana :)
suddig bild, men de har mycket roligt :)
Sedan hade jag lovat att göra en pumpa... inte roligt då då de är slut i butikerna.. några samtal till butikerna i Piteå så alla hade slut som jag ringde till men Willys skulle få in! så enn snäll person vid namn Anton la av en åt mig!! STORT TACK! för när jag kom dit hade alla andra blivit sålda.. Hugo blev verkligen glad över sin lykta... glad att det är minus ute nu för annars skulle den inte hålla till då han kommer hem imorgon..
nästa år så ska jag göra ett mer avancerat mönster, dvs ha mer tid!
Pumpa 2013
Sedan spenderade jag lördagskvällen med att märka kläder, hittade en Batman pyjamas.. (skulle ha haft den fredag). Så snart har han vuxit in i nya så då ska alla i storlek 98/104 bort.. som tur är så är det tog ett tag kvar till det på byxor. Tycker han drog en spurt i sommar så att han ska vara 110 cm känns så stort.

Ha en fantastisk dag! de var allt för nu för nu ska jag skriva skriva skriva...